Wiele osób narzeka na bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie pełności i dyskomfort po zjedzeniu posiłku. Zwykle jest to utożsamiane z alergią na jakiś pokarm. Trzeba jednak odróżnić dwa pojęcia: alergia i nietolerancja pokarmowa.

W przypadku alergii mamy do czynienia z działaniem układu immunologicznego, czyli odpornościowego organizmu. Natomiast w przypadku nietolerancji pokarmowej reakcje zachodzą bez udziału układu immunologicznego.

Jakie mogą być przyczyny nietolerancji pokarmowej?

Jest ich wiele, między innymi:

– niewłaściwe odżywianie (produkty wysokoprzetworzone)
– stosowanie antybiotyków i leków NLPZ *
– wadliwa dieta matki i dieta niemowlęcia
– zakażenia bakteryjne, pasożytnicze, kandydoza (drożdżyca)
– stres

Test Food Detective wykonujemy żeby sprawdzić, na które pokarmy nasz organizm źle reaguje. Test pozwala na bardzo dokładne określenie pokarmu lub grupy pokarmów, których następstwem są dolegliwości pochodzące z różnych układów organizmu człowieka. Szacuje się, że aż 45% populacji cierpi na nietolerancje pokarmowe. Dolegliwości takie jak: zmęczenie, opuchlizna, bóle głowy, problemy skórne, niedomagania układu oddechowego, zgaga, a nawet depresja to często symptomy negatywnej reakcji organizmu na pokarm. Objawy mogą się pojawić nawet po kilku dniach od zjedzenia źle tolerowanego produktu. Trudno jest samemu określić, co jest przyczyną dyskomfortu. Wykonanie testu rozwiewa wszelkie wątpliwości, daje solidną podstawę do rozpoczęcia leczenia dietą, bez leków i suplementów, które tylko maskują, niwelują objawy, ale nie wpływają na trwałą poprawę stanu zdrowia.

Test Food Detective można wykonać samemu. Jednak osoba niedoświadczona będzie miała kłopoty z interpretacją odczytu wyników choćby ze względu na występującą 3-stopniową intensywność nietolerancji. Jest to bardzo ważny element, który klasyfikuje dany produkt do eliminacji w określonym okresie czasu i ma wpływ na model postępowania dietetycznego skierowany do konkretnego przypadku. Zatem przestrzegam wszystkich, którzy zamierzają wykonać test w domowych warunkach. Lepiej skontaktować się z osobą, która posiada odpowiednie kwalifikacje uprawniające do wykonywania testu. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, że osoba wykonująca testy z krwi powinna mieć również uprawnienia do przerywania tkanki łącznej pacjenta w celu pobrania materiału biologicznego do badania. Może to być: lekarz, pielęgniarka, ratownik medyczny, laborantka lub dietetyk posiadający uprawnienia do pobierania krwi pacjenta i nie ma tu znaczenia, czy jest to krew żylna, czy włośniczkowa. Standardy prawne do pobierania krwi do celów diagnostycznych są w Polsce jednoznaczne, zgodnie z ustawą z dnia 22 sierpnia 1997 r. o publicznej służbie krwi (Dz. U. Nr 106, poz. 681 z późn. zm.)

Wykonanie testu jest dla doświadczonego dietetyka podstawą dalszego postępowania żywieniowego. Jest wskazówką do ułożenia zbilansowanej, dobrze dobranej diety, wykonanej specjalnie pod kontem danego pacjenta. Dietetyk bierze pod uwagę nie tylko wynik testu, ale także inne elementy, które pacjent zgłasza przy spotkaniu w wywiadzie dietetycznym, np. wyniki badań laboratoryjnych, otrzymywane leki. Dietetyk potrzebuje kilka dni, aby wykonać dobrze zbilansowaną dietę. Nie ma gotowych diet ponieważ pacjenci różnią się od siebie pod względem upodobań żywieniowych, warunków zdrowotnych, wieku, aktywności fizycznej itd.

Bardzo często zdarza się, że osoba szukająca pomocy u dietetyka ma przewlekłe choroby, jest leczona przez lekarzy specjalistów. Profesjonalne podejście do każdego pacjenta wymaga współpracy lekarza, dietetyka i pacjenta. Jeśli ta współpraca układa się prawidłowo, to będzie efektywna.

Kończąc chciałabym przestrzec przed samodzielnym, bezpodstawnym podejmowaniem decyzji o eliminacji produktów żywnościowych ponieważ można pogorszyć swoje zdrowie i narazić organizm na niedobory składników odżywczych. Układ pokarmowy każdego z nas jest bardzo czuły, łatwo go rozregulować. Nie warto więc samemu podejmować decyzje, których konsekwencje mogą być odczuwalne w przyszłości przez wiele miesięcy, a nawet lat.

mgr Małgorzata Kluch

Dietetyk kliniczny

*to grupa leków niesteroidowych przeciwzapalnych, przeciwbólowch i przeciwgorączkowych

Maj 2017 – Nowe życie Pabianic

Wykaz literatury u autorki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *